امروزه با توجه به افزایش جمعیت دنیا و نیاز به افزایش تولید غلات، به ویژه برنج، انتظار میرود تحقیقات با هدف افزایش پایدار عملکرد صورت گیرد. عنصر روی اهمیت قابل توجهی در فعالیت¬های فیزیولوژیک و تولید برنج دارد. با هدف بررسی تأثیر محلولپاشی کلات سولفات روی بر عملکرد و اجزاي عملکرد برنج، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات برنج تنکابن با 5 تیمار 0، 2، 4، 6 و 8 در هزار محلولپاشی کلات سولفات روی با چهار تکرار در قالب طرح پايه بلوکهاي کامل تصادفی اجرا شد. محلولپاشی در سه مرحله به ترتیب یک ماه پس از انتقال نشاء به مزرعه اصلی، پس از گلدهی و مرحلۀ شیری شدن دانه انجام شد. نتایج نشان داد تیمار محلولپاشی کلات سولفات روی تأثیر معنیداری بر وزن هزار دانه، تعداد پنجه در متر مربع، تعداد خوشهچه در خوشه و درصد خوشهچه پر داشت. در غلظت 2 در هزار، بیشترین وزن هزار دانه و پنجه در متر مربع و تعداد خوشهچه در خوشه به دست آمد و کمترین مقادیر این شاخصها در تیمار شاهد مشاهده شد. از آنجايي که روی به عنوان یک عامل ساختمانی، متابولیسم کربوهیدراتها و ساخت پروتئینها عمل میکند، نتایج این آزمایش میتواند ناشی از تأثیرات مثبت روی بر فیزیولوژی رشد و تولید عملکرد در برنج باشد. غلظت 2 در هزار بهترین عملکرد و اجزاي عملکرد را داشت و کاربرد سولفات روی در این سطح، از نظر اقتصادی نیز قابل قبول خواهد بود و تأثیر مثبتی بر افزایش عملکرد برنج دارد.
کلید واژگان :برنج، تولید پایدار، عملکرد دانه، روی.
ارزش ریالی : 1200000 ریال
با پرداخت الکترونیک