چکیده :

بافت‌مردگی جوانۀ (Bud necrosis) یک ناهنجاری فیزیولوژیک در انگور است که منجر به مرگ جوانه¬های بارور شده و عملکرد کاهش می¬یابد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تغییر میزان قندهای محلول و نشاسته و ارتباط آن با بروز بافت¬مردگی جوانۀ اولیه در انگور عسکری بود. آزمایش در تاکستانی با سن پانزده سال و نظام تربيت پاچراغي و فاصلۀ كاشت 5/2 × 3 متر، به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1387- 1386، اجرا شد. عامل اول شامل تیمار میوه¬دار و بدون میوه، عامل دوم نوع اندام گیاهی در سه سطح (جوانه، برگ و ساقه) و عامل سوم زمان نمونه‌برداری در ده سطح (40 روز تا 130 روز) بود. نتایج نشان داد که نخستین نشانۀ ناهنجاری در60 روز پس از شکفتن جوانه¬ها آغاز و تا آخر فصل رشد ادامه داشت. همچنین غلظت قندهای محلول در اوایل فصل رشد، افزایش و سپس کاهش یافت، ولی نشاسته در همۀ اندام¬ها به‌ویژه در جوانه افزایش یافت. غلظت قندهای محلول و نشاسته در تاک¬های میوه¬دار نسبت به بدون میوه بیشتر بود. در هر دو بوتۀ میوه¬¬¬دار و بدون میوه با گذشت زمان، میزان ذخیرۀ نشاسته در همۀ اندام¬ها افزایش داشت. همبستگی منفی قندهای محلول و نشاسته با درصد بافت¬مردگی جوانۀ اولیه در تاک¬های بدون میوه نسبت به میوه¬دار مشاهده شد. به‌عبارت‌دیگر، نقش قندهای محلول و میزان ذخیرۀ نشاسته در جوانه بر بروز ناهنجاری بافت‌مردگی جوانه در انگور رقم عسکری اثبات شد.

کلید واژگان :

انگور عسکری، بدون میوه، تاکستان، میوه‌دار، ناهنجاری.



ارزش ریالی : 350000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک