چکیده :

با توجه به روند افزايشي توسعه اراضي شور و كمبود اراضي مطلوب برای كشاورزي در دنیا استفاده از گونه هاي گياهي مقاوم به شوري، یا کاربرد ترکیباتی که باعث کاهش اثرات تنش شوری و القای مقاومت در مقابل تنش در گیاهان می شوند اهميت زيادي دارد. سالیسیلیک اسید یکی از ترکیبات مفید برای گیاهان محسوب می¬شود که نقش مهمی در ایجاد مقاومت گیاهان به تنش¬های محیطی از جمله تنش شوری دارد. بدین منظور جهت ارزیابی اثرات سودمند احتمالی سالیسیلیک اسید بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گیاه پروانش آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور، شوری شامل کلرید سدیم در سه سطح 0، 100و 150 میلی¬مولار و سالیسیلیک اسید در دو سطح 0 و 1 میلی¬مولار با چهار تکرار انجام شد. در پایان آزمایش صفات رویشی، کلروفیل a،b ، کل، کاروتنوئید، نشاسته، ساکارز و میزان پروتئین کل بعد از 28 روز تیماردهی اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از بر همکنش شوری و سالیسیلیک اسید نشان داد که شوری سبب کاهش معنی دار وزن¬تر و خشک اندام هوایی، وزن¬تر و خشک ریشه، عمق نفوذ ریشه و ارتفاع گیاه پروانش شد. شوری 150 میلی مولار باعث کاهش معنی دار مقدار کلروفیل aو b شد. علاوه بر این، مقدار ساکارز و نشاسته و پروتئین به واسطه شوری کاهش یافت. تیمار با سالیسیلیک اسید صفات رویشی، قندها، کلروفیل، کاروتنوئیدها و پروتئین را تحت تنش شوری به طور معنی¬داری افزایش داد.

کلید واژگان :

پروانش، رنگریزه فتوسنتزی، تنش شوری، پروتئین، پراکسیداسیون لیپید



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک