با توجه به روند افزايشي توسعه اراضي شور و كمبود اراضي مطلوب برای كشاورزي در دنیا استفاده از گونه هاي گياهي مقاوم به شوري، یا کاربرد ترکیباتی که باعث کاهش اثرات تنش شوری و القای مقاومت در مقابل تنش در گیاهان می شوند اهميت زيادي دارد. سالیسیلیک اسید یکی از ترکیبات مفید برای گیاهان محسوب می¬شود که نقش مهمی در ایجاد مقاومت گیاهان به تنش¬های محیطی از جمله تنش شوری دارد. بدین منظور جهت ارزیابی اثرات سودمند احتمالی سالیسیلیک اسید بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گیاه پروانش آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور، شوری شامل کلرید سدیم در سه سطح 0، 100و 150 میلی¬مولار و سالیسیلیک اسید در دو سطح 0 و 1 میلی¬مولار با چهار تکرار انجام شد. در پایان آزمایش صفات رویشی، کلروفیل a،b ، کل، کاروتنوئید، نشاسته، ساکارز و میزان پروتئین کل بعد از 28 روز تیماردهی اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از بر همکنش شوری و سالیسیلیک اسید نشان داد که شوری سبب کاهش معنی دار وزن¬تر و خشک اندام هوایی، وزن¬تر و خشک ریشه، عمق نفوذ ریشه و ارتفاع گیاه پروانش شد. شوری 150 میلی مولار باعث کاهش معنی دار مقدار کلروفیل aو b شد. علاوه بر این، مقدار ساکارز و نشاسته و پروتئین به واسطه شوری کاهش یافت. تیمار با سالیسیلیک اسید صفات رویشی، قندها، کلروفیل، کاروتنوئیدها و پروتئین را تحت تنش شوری به طور معنی¬داری افزایش داد.
کلید واژگان :پروانش، رنگریزه فتوسنتزی، تنش شوری، پروتئین، پراکسیداسیون لیپید
ارزش ریالی : 300000 ریال
با پرداخت الکترونیک
جزئیات مقاله
- کد شناسه : 6142005066743976
- سال انتشار : 1393
- نوع مقاله : مقاله کامل پذیرفته شده در کنفرانس ها
- زبان : فارسی
- محل پذیرش : كنفرانس بين المللي توسعه پايدار، راهكارها و چالش ها با محوريت كشاورزي ، منابع طبيعي، محيط زيست و گردشگري تبریز
- برگزار کنندگان : كنفرانس بين المللي توسعه پايدار، راهكارها و چالش ها با محوريت كشاورزي ، منابع طبيعي، محيط زيست و گردشگري تبریز
- تاریخ ثبت : 1393/10/10 22:01:07
- ثبت کننده : جلال امیدی
- تعداد بازدید : 784
- تعداد فروش : 2