چکیده :

پاتولین مایکوتوکسینی است که بوسیله گونه¬هاي مختلف از کپک¬ها بویژه آسپرژیلوس، پنیسلیوم و بیسوکلایمیس تولید می¬شود. اکثر این قارچ¬ها روي میوه¬هاي فاسد شده به ویژه سیب، گلابی، انگور و هلو رشد می¬کنند و در محصولات حاصل از آن¬ها نیز وجود دارند. این ترکیب نه تنها یک شاخص برای کیفیت میوه است بلکه یک معیاری، برای تشخیص دادن اینکه در فرآیند تولید آن، چقدر از میوه¬های آلوده و آسیب دیده استفاده شده است. استانداردهای جهانی حد مجاز وجود پاتولین در فرآورده¬های میوه¬ای به ویژه آب سیب و سایر آبمیوه¬ها کمتر از ppb 50 تعیین شده است. اندازه¬گیري مقدار این مایکوتوکسین از این لحاظ مهم است که می¬تواند اثر سوئی بر سلامتی داشته باشد .پاتولین دارای خاصیت ایجاد ناهنجاری در جنین، جهش¬زایی ژنتیکی و سرطان¬زایی می¬باشد و می¬تواند منجر به اختلالات عمده¬ای بر روی ساختمان غشا سلول¬ها و فعالیت¬های آنزیمی شود. حذف بخش هاي کپک زده میوه قبل از فرآوري آن باعث کاهش قابل ملاحظه مقدار پاتولین در آب¬میوه تولیدي می¬شود. همچنین نشان داده شده است که مقدار پاتولین را در آب¬سیب و سایر فرآورده¬هاي آن می¬توان از طریق تخمیر الکلی، افزودن اسیداسکوربیک، پرتودهی و استفاده از کربن¬فعال کاهش داد .

کلید واژگان :

پاتولین، آب میوه، اثرات سوء، روش¬های کاهش پاتولین



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک