چکیده :

تولید و مصرف کمپوست در کشاورزی و منابع طبیعی یک ضرورت است و یکی از روشهای مدیریت پسمانده های کشاورزی و منابع طبیعی، فرآوری و تبدیل آنها به کمپوست است. بسیاری از این پسمانده ها،به دلیل ارزش غذایی پایین مثلا نسبت کربن به ازت بالا، برای میکروارگانیسم های تجزیه کننده مواد آلی، مطلوب نیستند لذا هم سرعت تجزیه آنها و هم کیفیت کمپوستحاصله، پایین خواهد بود و به همین دلیل نیاز به مکمل دارند.در این تحقیق اثر افزودن گیاه آقطی، با نسبت5 درصد حجمی بر کمپوست شدن ضایعات کارخانجات چایسازی بررسی شد. گیاه آقطی در کنار جاده ها، حاشیه جنگل ها و مناطق مرطوب و سایه دار بطور خودرو و به وفور و با سرعت بالا رشد می کند لذاتهیه کردن آن آسان است. تمام کارخانجات چایسازی شمال کشور دارای ضایعات و پسمانده هستند و تجمع و انباشته شدن این پسمانده ها در روی زمین در دراز مدت مشکلات زیست محیطی دارد. پسمانده های کارخانجات چایسازی به تنهایی در برابر تجزیه و پوسیدگی مقاوم است و حتی تا شش ماه تغییر چندانی نمی کند. نتایج حاصله در این تحقیق تایید کرد که افزودن گیاه آقطی سرعت تجزیه این ضایعات را افزایش و کیفیت کمپوست حاصل از این پسمانده هارا بهبود بخشید. احتمالآ گیاه آقطی به دلیل داشتن؛ نیترات پتاسیم، ترکیبات فنلی، مواد قندی، اسیدهای آلی، درصد بالای آباندامها و آزاد سازی تدریجی آن، قدرت بالا در تولید و حفظ حرارت و افزایش ظرفیت خود گرمایی در کود، جمعیت میکروارگانیسمهای تجزیه کننده و در نتیجه درجه حرارت را در مواد آلی در حال تجزیه و تخمیر افزایش می دهد. همچنین به دلیل دارابودن اسانس و ترکیبات فنلی، کمپوست حاصل بوی مطبوعدارد لذادر مقایسه با شاهد ( بدون گیاه آقطی)، هم زمان تجزیه کوتاه تر شد و هم کمپوست تولید شده برای رشد و پرورش گل و گیاهان زینتی در گلخانه ها، نهالستانها، پارکها و فضای سبز شهرداریهامناسب تراست.

کلید واژگان :

آقطی، پسما نده های کارخانه چایسازی، سرعت تجزیه، کیفیت کمپوست



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک