چکیده :

مقدمه و هدف: آفلاتوکسینها از مهمترین سموم قارچی هستند که با مواد غذایی بویژه فرآورده های شیری به بدن انسان راه می یابند. آفلاتوكسين M1 (AFM1) به دلیل سرطانزايي در کبد و سركوب دستگاه ايمني، آسیبهای فراوانی برای انسان و دام دارد. در این پژوهش آلودگی AFM1 در فرآورده های شیری شهرهای ایران ارزیابی گردید. یافته ها: ارزيابي البرزي و همكاران در 624 نمونه شير پاستوريزه شهر شيراز نشان داد صددرصد نمونه ها به AFM1 آلوده مي باشند كه در %8/17 آنها بيشتر از 50 ng/l بود .در بررسی ارسالی و همکارانش در شیراز دیده شد که آلودگي شير خام و پاستوريزه به آفلاتوکسین M1 در تابستان و پائيز بيشتر است. آزمایش شیر گاوداريهای تهران در پژوهش سندگل و همکاران نشان داد که دامنه AFM1در آنها از 0009/0 تا ppb 5269/0 بود. رحیمی و همکارانش دریافتند آلودگي آفلاتوكسين M1 در 45 نمونه از 70 نمونه پنير(3/64) در اصفهان و شهرکرد غلظتي میان 44 تا 719 ng/kg داشت. دارایی و همکاران نشان دادند که آلودگي AFM1 در شيرهاي استان يزد بیشتر از اصفهان بود. در پژوهش عزیزی و همکاران دیده شد آلودگي AFM1 شير پاستوريزه و استريليزه شهر بابل در زمستان بيش از چهار برابر اندازه استاندارد بود. یافته های کارآزمایی توکلی و همکاران در تهران نشان داد که ماست ساخت کارخانه های ایران آلودگی بالایی به AFM1 دارند. بحث: برپایه یافته های پژوهشگران نياز به بازرسی بیشتری برروی آلودگي آفلاتوكسين در خوراكهای دام مانند ذرت و نان خشك است و آلودگي فرآورده های شیری به آفلاتوكسين M1 به ویژه در پاييز و تابستان بایستی دوره ای كنترل گردد.

کلید واژگان :

آفلاتوکسین M1، فرآورده های شیری



ارزش ریالی : 300000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک