چکیده :

شوري آب و خاك به طور روزافزون تهدیدي جدي براي کشاورزي در مناطق خشک و نیمه خشک مانند ایران محسوب میشود. تنش شوري، به عنوان یکی از مهمترین عوامل کاهش تولیدات کشاورزي بیش از حدود 100 سال است که موضوع بسیاري از تحقیقات جهانی بوده است. منابع علمی موجود در کشور نشان میدهد که تحقیقات بهزراعی و بهنژادي گستردهاي در ارتباط با تولید گیاهان زراعی در شرایط شور در دانشگاهها و موسسات تحقیقاتی کشور در طول نیم قرن اخیر تا کنون انجام شده است . در این مقاله، تحقیقات شوري انجام شده در ایران از سال 1356 تا کنون و چالشهاي آن مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و در پایان نیز راهکارهایی براي آینده ارائه گردیده است. به نظر می رسد که عدم برنامه راهبردي مشخص، کمبود اعتبارات، فقدان فعالیتهاي گروهی و اطلاع ناکافی از مفاهیم شوري از مهمترین چالشها در تحقیقات شوري در ایران هستند. اجراي تحقیقات در مزرعه به جاي آزمایشات در محیط کنترل شده و گلخانه، انتخاب گیاه زراعی مناسب براي شرایط شور بر اساس تحمل به شوري نسبی و کارآیی مصرف آب و تحقیق در باره مرحله سبز شدن و استقرار بوته به عنوان یک مرحله حساس به شوري، می تواند به عنوان راهکارهاي کاربردي براي بهبود عملکرد گیاهان زراعی در شرایط شور مورد استفاده قرار گیرد. امید است که این گزارش بتواند کمکی به ارتقاي سطح علمی پژوهشهاي مربوط به شوري کرده و رویکردي نوین را در تحقیقات شوري کشور به بار بیاورد.

کلید واژگان :

تنش شوري، چالشها و راهکارها، کارآیی مصرف آب و گیاهان شورزي



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک