چکیده :

مديريت تخصيص یکی از راهکارهای اصلي و شناخته‌شده توسعه پايدار کشاورزي است. پژوهش حاضر باهدف بررسي و تعيين عوامل تأثیرگذار بر انتخاب كشت محصولات زراعي در شهرستان‌های کرج و ساوجبلاغ صورت گرفت. در این مسیر 9 عامل تأثیرگذار بر انتخاب کشت موردبررسی قرار گرفتند. همچنین شاخص‌های انرژی و مکانیزاسیون محصولات نیز محاسبه شدند. جامعه آماري تحقیق تعداد کشاورزان دو شهرستان در سال 92-1391 است. براي جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه محقق ساخته با ضریب پایایی 91/0 و داده‌های سازمان جهاد کشاورزی استفاده گردید؛ برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از نرم‌افزار Spss22 و Amos22 استفاده شد. نتایج نشان دادند عامل آموزشی و ترویجی با ضریب 32/0 و عامل ویژگی‌های فنی و زراعی با ضریب 06/0 به ترتیب بیشترین و کمترین سودمندی ادراک‌شده بار عاملی را داشتند همه عامل‌های تأثیرگذار در سطح اطمینان 99 % معنادار بودند. از نظر شاخص‌های انرژی محصول گندم و از نظر شاخص‌های مکانیزاسیون محصول یونجه در جایگاه بهتری از محصولات دیگر تحقیق در دو شهرستان برخوردار هستند. بنابراین برای نيل به پايداري كشاورزي و در راستای افزایش ضریب اهمیت عوامل مهمی مانند پتانسیل اقلیمی مناطق در انتخاب کشت منطبق با شرایط می‌توان از طریق عامل آموزش اقدام کرد و بستر تصمیم‌گیری برای کشاورزان به صورتی مهیا گردد تا انتخاب کشت بر اساس هدف غذایی کشاورزی کشور و پایداری منابع تولید و با توجه به شرایط اقلیمی خاص هر منطقه انجام شود؛ همچنین مطالعات لازم برای بررسی رفاه اقتصادی کشاورزان بر پایه انتخاب کشت مناسب در هر منطقه صورت گیرد. بر اساس نتایج، اگر برای کشاورزان مصرف نهاده‌های کشاورزی و مصرف انرژی‌های ورودی اولویت دارد محصول گندم و اگر از نظر توان موتوری در نقیصه هستند محصول یونجه برای کشت شهرستان‌های کرج و ساوجبلاغ پیشنهاد می‌گردد.

کلید واژگان :

انتخاب كشت، بازده انرژی، افزوده خالص انرژی، بهره‌وری انرژی



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک