چکیده :

در سالهای اخیر، استفاده از مشتقات گیاهان به عنوان جايگزين سموم شیمیايی در کنترل آفات بسیار مورد توجه قرار گرفته است . در اين تحقیق اثر حشره کشی اسانس و عصارهی گیاه زنیان روی حشرات کامل شپشهی برنج در شرايط آزمايشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. اسانس با استفاده از دستگاه کلونجر و به روش تقطیر با آب استخراج شد و نیز عصاره ی متانولی اين گیاه تهیه گرديد. اين تحقیق در قالب آزمايش طرح بلوکهای کامل تصادفی و در شش غلظت و سه تکرار برای اسانس )سمیت تنفسی( و پنج غلظت و سه تکرار برای عصاره )سمیت تماسی(، همراه با تیمار شاهد برای هر دو در شرايط دمای 55 درصد و تاريکی انجام شد. مقادير ± 72±1 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 50LC توسط نرم افزار .0SPSS.21 محاسبه شده برای اسانس زنیان 50LC 142 میکرولیتر بر لیترهوا و عصاره بعد از 2 روز /55±4/ مقادير بعد از 84 ساعت 04 78/82±8/84 ppm بر روی حشرات بالغ شپشهی برنج محاسبه گرديد. نتايج نشان داد که با افزايش غلظت اسانس و عصاره و نیز با گذشت زمان در هر دو مورد، درصد تلفات افزايش يافت. نتايج اين بررسی نشان داد که اسانس و عصارهی زنیان منبع بیولوژيکی مؤثری هستند که میتوانند برای حفاظت غلات انبار شده از آلودگی توسط شپشه ی برنج به کار برده شوند البته برای کاربردی سازی اين ترکیبات، لازم است مطالعات بیشتری صورت بگیرد

کلید واژگان :

اسانس، عصاره، زنیان، شپشه ی برنج، سمیت تنفسی، سمیت تماسی



ارزش ریالی : 600000 ریال
دریافت مقاله
با پرداخت الکترونیک