به منظور بررسي تاثير کودهای نيتروژن و پتاسيم روی عملكرد راتون برنج، آزمايشی بصورت فاكتوريل در قالب طرح بلوكهاي كامل تصادفي با سطوح 0، 50، 100 و 150 كيلوگرم نيتروژن از منبع اوره و 0 و 100 كيلوگرم پتاسيم از منبع كلرورپتاسيم، جمعاً به تعداد 8 تيمار در 3 تكرار در سه قطعه آزمايشي در استان گيلان (يك قطعه آزمايشي در منطقه آستانه اشرفيه و دو قطعه آزمايشي در منطقه املش) در سال زراعي 83-1382 به اجراء درآمد. رقم مورد استفاده در این آزمایش برنج رقم هاشمی بود. نتايج نشان داد كه مصرف نيتروژن در افزايش عملكرد راتون برنج (هاشمي) در قطعات آزمايشي اول و دوم منطقه املش بترتيب در سطوح احتمال 5% و 1% معنيدار است. پتاسيم در قطعه آزمايشي منطقه آستانه اشرفيه داراي تاثير معنيداري در سطح احتمال 1% مي باشد. همچنين اثر متقابل نيتروژن و پتاسيم در قطعه آزمايشي دوم منطقه املش در سطح احتمال 1% معنيدار ميباشد. با مصرف 100 كيلوگرم نيتروژن و 100 كيلوگرم پتاسيم در هكتار بيشترين عملكرد در هر سه قطعه آزمايشي بدست آمده است و كمترين عملكرد مربوط به تيمار شاهد در هر سه قطعه آزمايشي ميباشد. در تيمارهاي كودي ديگر نيز افزايش عملكرد نسبت به تيمار شاهد مشاهده گرديد كه حاكي از تاثيرگذاري مثبت كود بر عملكرد راتون برنج ميباشد. نيتروژن با تأثير بر اندازه و طول عمر، تشكيل و بقاي پنجه، افزايش اندازه و دوام سايهانداز گياه (شاخص سطح برگ و دوام سطح برگ) باعث توليد بيشتر ماده خشك و عملكرد ميشود. پتاسيم ميتواند باعث افزايش تعداد روزنه در سطح برگ برنج شده و پيامد آن تبادل گازي و جذب دي اكسيد كربن بيشتر و در نتيجه افزايش شدت فتوسنتز و افزايش رشد و نمو و عملكرد برنج ميشود.
کلید واژگان :نیتروژن، پتاسیم، عملکرد، راتون، برنج
ارزش ریالی : 600000 ریال
با پرداخت الکترونیک