زمینه و هدف: امروزه با افزایش مقاومت به داروهای سنتتیک، میزان تقاضا برای جایگزینهای طبیعی و بیخطر این داروها افزایش پیدا کرده است. لذا هدف از این پژوهش تعیین و بررسی بررسی اثرات آنتیباکتریال عصاره اتانولی عناب(Ziziphus jujuba)، یونجه(Medicago sativa)، ریواس(Reum ribes L.) و زوفا(Hyssopus officinalis) بر روی برخی از باکتریهای استاندارد گرم مثبت و منفی در شرایط آزمایشگاهی بود. روش بررسی: این مطالعه تجربی در سال 1398، در آزمایشگاه میکروبشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر انجام شد. گیاهان پس از جمعآوری از رویشگاههای طبیعی به وسیله گیاه شناسان شناسایی و عصارهگیری با روش سوکسوله انجام و اثرات ضد میکروبی عصارهها با روش انتشار از چاهک و تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی(MIC/MBC) بر روی باکتریهای استاندارد مورد آزمایش در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمونهای آنالیز واریانس و کای اسکوئر، تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها: عصارههای گیاهان عناب و یونجه بر باکتریهای گرم منفی و عصارههای گیاهان زوفا و ریواس بر باکتریهای گرم مثبت موثر بوده است که با افزایش غلظت عصارهها خاصیت ضدباکتریایی هم افزایش قابل توجهی مییابد. نتایجMBC /MIC نشان داد که عصاره گیاهان عناب و یونجه به سودوموناس آیروژینوزا و اشریشیا کلی و عصاره گیاهان ریواس و زوفا به استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس بیشترین حساسیت را دارد. نتیجهگیری: گیاهان عناب، یونجه، ریواس و زوفا دارای اثرات آنتی باکتریال قابل ملاحظهای بودند، ولی برای معرفی این گیاهان به عنوان داروهای ضد باکتریایی نیازمند پژوهشهای کاملتر و جامعتر در شرایط درونتنی میباشد.
کلید واژگان :باکتریهای استاندارد، عصاره، اثرات ضد باکتریایی، گرم مثبت، گرم منفی
ارزش ریالی : 600000 ریال
با پرداخت الکترونیک